Jak zrobić wigilię tanio i zdrowo?
Pin It

Święta to dla wielu z nas konieczność wydania co najmniej jednego sporego przyjęcia. Jak zrobić Wigilię, żeby nie zbankrutować? Z naszymi podpowiedziami będzie to banalnie proste.

Rób z tego, co masz

Choć Wigilia nie może obyć się bez kilku tradycyjnych potraw, tradycję można często modyfikować, biorąc pod uwagę to, co mamy już pod ręką. Szczególnie w kolejne dni świąt, gdy odwiedzają nas przyjaciele i dalsza rodzina. Wczorajsza pieczeń może zostać zamieniona na dzisiejszą potrawkę, a kompot – w zupę owocową. Zależnie od tego, co mamy w lodówce i zamrażarce możemy część pierogów zastąpić tymi ze szpinakiem, a wypieki przygotować z mrożonego ciasta francuskiego. Możemy też modyfikować przepisy zależnie od tego, które warzywa są obecnie najtańsze – zwykle te tradycyjnie używane do wigilijnej wieczerzy nagle drożeją tuż przed świętami. W kolejnych latach możemy już na kilka miesięcy przed Wigilią zacząć zbierać potrzebne składniki, co oszczędzi nam stresu w dniu świąt. Przykładowo zebrane w sierpniu, ususzone grzyby nie kosztują nic, a w grudniu często wydajemy na nie w supermarkecie fortunę. Zamiast natomiast wydawać krocie na sosy i dodatki tuż przed Wigilią, możemy zrobić je zawczasu podczas mniej wypełnionych zadaniami dni – taki chrzan, majonez czy żurawina będą smakować wyśmienicie, kosztować grosze i mogą stać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Zdecyduj się na drinki

Długie biesiadowanie w gronie dorosłych dla gospodyni oznacza często konieczność wydawania fortuny na różnorodne alkohole. O wiele wygodniej będzie zrobić gotowe drinki, np. zimową sangrię z wina, soku i przypraw lub domową nalewkę. W razie wyczerpania zapasów można wykorzystać butelki wina, które często przynoszą goście.

prezent na mikołaja dla dziecka

Planuj

Polskie domy w okolicach świąt przypominają spiżarnie przygotowane na wojnę: garnki, talerze i zafoliowane pakunki zalegają na balkonie, w lodówce i każdym zakamarku kuchni. Później chcąc nie chcąc przejadamy się przez kolejne dni (lub tygodnie…), bo wciąż zostały nam kilogramy wypieków. Warto swoje świąteczne plany kulinarne skonfrontować z wielkością stołu, ilością gości i liczbą talerzy. Jeśli stół po raz kolejny nie wystarczy do udźwignięcia świątecznych potraw lub znów musimy pożyczać talerze od sąsiadów może to znaczyć, że czas zacząć robić… o połowę mniej potraw. Do wymagających czasu i pieniędzy potraw warto dodać kilka niezobowiązujących przystawek, które łatwo jest uzupełnić i nie kosztują kroci. Sprawdzą się suszone owoce, orzechy, owoce w zalewie, grzybki marynowane, oliwki itp.

Ogranicz mięso

Poza stojącą za wegetarianizmem ideologią, są też względy praktyczne. Potrawy zawierające mięso są zwykle najdroższe i najbardziej czasochłonne w przygotowaniu. Lepiej zdecydować się na jedno duże danie mięsne (lub rybne) i sporo sycących i tanich potraw wegetariańskich – pierogów, zup, sałatek, ciast.

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ